Ennen olin pakolainen

Saturday, October 10, 2015


★ Erään perheen tarina


Luin tässä taannoin jutun sosiaalisessa mediassa pyörivästä #ennenolinpakolainen -kampanjasta ja siitä tuli mieleen tarina, jonka kuulin (ja joka pysäytti) muutama vuosi sitten täällä Tukholmassa.

Olin lähdössä työreissulle suomeen ja matka lentokentälle taittui tavarapaljouden vuoksi taksilla. Kuskiksi osui noin viisikymppinen mies, joka oli puheliaalla päällä. Normaalit "kylläpäs on kylmä tänään"-keskustelut käytyämme hän alkoi kiinnostuneena kyselemään mihin olen matkalla. Kerroin että olen suomesta kotoisin ja nyt olen menossa työnpuolesta suomeen käymään. Tästä innostuneena hän alkoi kyselemään mitä pidän ruotsista ja mikä sai minut muuttamaan tänne.


Vaihdoimme mielipiteitä ruotsista ja pian huomasin kuuntelevani hänen tarinaansa kiinnostuneena.

En muista mistä maasta hän oli kotoisin, mutta hän oli erittäin kiitollinen voidessaan olla ja elää täällä ruotsissa. Turvassa. Hän kertoi, että hänellä on kaksi lasta, tyttö ja poika, sekä vaimo. Kotimaassaan hän oli toiminut kymmeniä vuosia matematiikan professorina yliopistolla. Hän oli rakastanut työtään, mutta maassa valloillaan olleiden levottomuuksien vuoksi hän oli saanut pelätä perheensä puolesta joka päivä. Näiden levottomuuksien vuoksi hän oli lopulta tehnyt päätöksen jättää kaikki ja lähteä maasta. Hän pelkäsi menettävänsa perheensä jollei lähtisi.

Ruotsiin hän oli tullut muistaakseni jo yli 10 vuotta sitten ja hän puhui sujuvaa ruotsia. Hän kertoi vaimostaan ja oli ylpeä lapsistaan, jotka molemmat olivat päässeet yliopistoon opiskelemaan täällä ruotsissa. Hän kertoili itsestään ja harmitteli hieman ettei ollut pystynyt jatkamaan matematiikan professorin työtä, mutta oli samalla kuitenkin iloinen, että oli saanut työn taksikuskina. Siinä kun pääsi tapaamaan paljon mielenkiintoisia ihmisiä.

Liikutuin kaikesta kuulemastani niin, että nousin taksista lähes kyyneleet silmissä. Eihän sitä useinkaan ymmärrä kuinka helpon elämän on itse saanut elää. Ja kuinka kaikilla ei ole mahdollisuutta valita haluaako lähteä vai jäädä.

Harmi, että taksimatka oli niin lyhyt. Tuntuu, että hänellä olisi ollut vielä paljon tarinoita kerrottavanaan. Ja minusta olisi ollut kiva kuunnella niitä.

* * *

There is a lot of talk about refugees in Finland and Sweden right now. That reminded me of one day couple of years ago when I met a person who moved to Sweden to save his family. 

I was heading to Finland and decided to take a taxi to airport.

Taxi driver was about 50 years old man and he was very talkative. After talking about weather he asked where am I traveling to. I told him I'm from Finland and that I'm going to Finland because of work. This led to a conversation about Sweden and how did I decided to move here. 

We shared experiences about living in Sweden as a foreigner and suddenly I noticed that I'm listening his story that was interesting but also sad. 

I do not remember which country he was from but he was really grateful to be able to live in Sweden. Be safe. He told me he has two children, a boy and a girl, and a wife. In his home country he was working as a Professor of Mathematics at the university. He loved his job. But he did not feel safe in his home country (he was afraid that they would die if they would stay). Everyday he was afraid of losing his family so he did the decision to move away from home to save them. 

He has been living in Sweden for more than 10 years now and he talks fluent Swedish. He talked about his wife and he was really proud that both of his children are studying at the University right now. He talked about himself and was little bit sad that he hadn't had a chance to continue as Professor of Mathematics here in Sweden but he was happy that he got a job as taxi driver. 

This conversation touched me so that I when I got out of the car I had tears in my eyes. I was so happy that he did not had to be afraid to lose his family anymore and that he was so genuinely happy that he had got this "new good life" in Sweden. 

Too bad that the trip to airport went so fast. I'm sure he would have had loads of interesting stories to tell about. And I would have wanted to hear more.

Post Comment
Post a CommentAuto Post Signature

Auto Post  Signature