Tjena! Läget?

Thursday, January 12, 2012
Mulla tulee kohta 4kk täyteen Ruotsissa ja olenkin tässä positiivisen yllättyneenä seurannu kielitaidon karttumista. Olen huomannut, että kolmen kuukauden jälkeen kielitaito alkaa karttua nopeasti! 


Olin aikoinaan  Pariisissa vaihdossa yhden lukukauden ja silloin vähän surkuttelin, etten jäänyt pidemmäksi aikaa. Vasta loppumetreillä uskaltauduin puhumaan ja pystyin osallistumaan alkeellisiin keskusteluihin ranskaksi. Näyttää siis siltä, että kolmen kuukauden jälkeen homma helpottuu. Puhumiseen ja kuuntelemiseen ei tartte enää keskittyä niin paljon kuin alussa. Ja nyt erottaa jo hieman eri murteitakin. 

Hollannissa tämä "3 kk:n sääntö" ei tosin pätenyt :D Laitettakoon sen syyksi, etten ole koskaan opiskellu hollantia. Sen verran pystymetsästä tullut kuitenkin oppi, että pystyin erottamaan puheesta sanoja ja niiden perusteella sitten arvuuttelemaan loput lauseesta. Kieltähän ei tarvitse osata täydellisesti ymmärtääkseen. Se puhuminen siinä vaikeinta on.

Kun muutettiin Tukholmaan, niin päätin, että puhun mahdollisimman paljon ruotsia, koska tahdon oppia kielen. Näin olen tehnyt ja välillä tuntenyt itseni täysin urpoksi. Kuulen kuinka äännän ja painotan sanoja väärin, sanajärjestykset menee ihan miten sattuu ja useasti en osaa sanoa asiaa niinkuin haluaisin. Vitsit menee useasti aina yli hilseen. Mutta näillä mennään. Ei oo kukaan ainakaan päin naamaa vielä nauranu.


// Soon I've been in Sweden for 4 months! I'm positively surprised how my Swedish has improved. When I was a student I spent one semester as an exchange student in Paris. Before returning home I was able to speak beginners french. This was after 3 months. So, looks like 3 months is some kind of milestone as now I feel more comfortable to speak (and listen) Swedish. 

In The Netherlands this "3 months rule" didn't work though :D I cannot speak or understand Dutch but I can separate words in a sentence and then guess what is it about. When I moved to Stockholm, I decided that I will talk only Swedish. You can guess there has been more than one silent moment... Anyway I have tried. Even though I hear how badly and wrong I pronounce, grammar is something that only sounds like grammar and jokes are waaaay toocomplicated to catch, I do speak Swedish!


4 comments on "Tjena! Läget?"
 1. Hyvä, Tiia! Noin sitä pitää! Ja btw, uusi blogi näyttää hyvältä. Voikaa hyvin, terkkuja! vanha työkaverisi Noora:-)

  ReplyDelete
 2. Minä muistan, kun aikoinaan menin ensimmäisen kerran kesätöihin Tukholmaan, niin en juuri sanaakaan uskaltanut kahden kuukauden aikana puhua. Mutta luin iltapäivälehtiä ja kuuntelin töissä sujuvasti. Vaan kummasti ruotsin numero nousi kuutosesta kasiin joulutodistukseen :).

  Nyt myöhemmin olen huomannut, etta vieraita kieliä oppii parhaiten puhumalla paikallisten kanssa ;).

  Vanhana tukholmalaisena toivon paljon Tukholma-kuvia blogiisi!

  ReplyDelete
 3. Kiitos Noora! Ehkä ens kerralla ku tavataan me voidaan puhua ruotsia! ;)

  ReplyDelete
 4. Hei Tuula! Olipas kiva kuulla sinun kokemuksia. Itelläkin puhuminen on vielä vähän ujoa. Huomaan, että esim töissä vastaan kyllä kysymyksiin, mutta keskustelua ei ole helppo aloittaa. Eiköhän sekin tässä petraannu....

  Kuvia tulee varmasti, sen lupaan! Mielessä on jo postaus uudesta kotikaupungista, mikä on mielestäni aivan upea :)

  /Tiia

  ReplyDeleteAuto Post Signature

Auto Post Signature