Sinterklaas

Saturday, November 13, 2010

Sinterklaas

Sinterklaas 

Me nähtiin tänään sinterklaas (joulupukki)! Pukki on vähän eri näköinen täällä Hollannissa ja tonttujen virkaa toimittaa mustaksi värjätyt apulaiset eli Zwarte Pietet. 

Tästä parivaljakosta en ollut aiemmin kuullutkaan, niin piti vähän googlettaa. Wikipediasta löytyi tämä teksti.

"Nimi Sinterklaas on hollantilainen mukaelma Pyhän Nikolauksen (Sint Nikolaas) nimestä. Hollantilaiset merimiehet toivat alkujaan mukanaan tiedon pyhän Nikolauksen jaloista teoista. Kun sitten 1400-luvulla Alankomaista tuli Espanjaan kuuluva alue, Nikolaus alkoi purjehtia sieltä käsin alusmaittensa alamaisia tervehtimään. Myöhemmin hänen nimensä muuntui muotoon Sinterklaas.

Hänen mukanaan kulki usein Zwarte Piet eli Musta Pekka, joka sulki tuhmat lapset säkkiin ja vei mukanaan Espanjaan. Tällä "uskomuksella" on juurensa keskiajan orjakulttuurissa, jolloin ainoat tummaihoiset olivat Espanjassa asuvia maurilaisorjia. Nikolaus taas oli parrakas pyhimys, jolla oli päällään papinkaapu ja joka ratsasti valkoisella hevosella. Aikoinaan hollantilaiset lapset jättivät puukenkäänsä Sinterklaasin hevoselle heinää, porkkanaa ja sokeripaloja. Zwarte Pietin tyhjennettyä kengät Sinterklaas täytti ne lahjoilla: kilteille lapsille lahjoja, tuhmille vitsakimppu.
Nykyisin piispanasuinen Sinterklaas purjehtii Espanjasta höyrylaivalla Hollantiin marraskuun puolivälissä, eri vuosina eri kaupunkiin, jossa hänet otetaan juhlallisesti vastaan. Marraskuun lopulla ja joulukuun alussa Sinterklaas ja Zwarte Piet kiertävät Hollantia, kuten Suomessa tontut, seuraamassa lasten käytöstä.
Hollannissa lahjat jaetaan illalla 5. joulukuuta, Pyhän Nikolauksen muistopäivän aattona."


Kait se täytyy juhlia sinterklaasia 5. joulukuuta, kuin kunnon hollantilainen konsanaan. Jouluaatto 24.12 on täällä muuten työpäivä!
2 comments on "Sinterklaas"
 1. I like your pic of black pete and sinterklaas! hehe. Hope you had a great time!

  xx,
  J.
  www.glocalgirl.com

  ReplyDelete
 2. Yes, i had a great time! ...with all those millions of children who wanted to see sinterklaas too ;)

  ReplyDeleteAuto Post Signature

Auto Post Signature